Doel

Met de moskeetour willen we nieuwe ontmoetingen realiseren. Een kennismaking met een gebedshuis en met een religie, die voor sommigen nieuw, en voor anderen bekend terrein is. Maar ook staan bij de moskeetour ontmoetingen en dialoog tussen de vrouwen centraal. Wie is die jonge vrouw en wat heeft haar bewogen om als trotse moslima door het leven te gaan?

Nederland heeft veel moskeeën en daar mogen we trots op zijn. Moskeeën zijn een nieuw cultureel erfgoed dat aandacht verdient. Een moskee wordt ook wel eens het huis van God genoemd. Anderen zien een moskee als een ontmoetingsplaats of zelfs als een school. Voor anderen weer is een moskee een ruimte waar je naartoe gaat voor bezinning, voor spiritualiteit, voor het opdoen van kennis en vooral voor het verrichten van gebeden.

Elke moskee heeft een eigen verhaal. Een verhaal van hoop. Ontstaan ter verbinding van een gemeenschap waarvan elk met een eigen culturele identiteit uniek te noemen is. Dat zie je ook terug aan de architectuur en de inrichting van een moskee. Tijdens de tour zullen we dan ook over het ontstaan van de moskee en de bijbehorende uitdagingen horen. Ook worden wij geïnformeerd over de faciliteiten en activiteiten die binnen de moskee plaatsvinden. Moskeeën zijn immers vaak meer dan alleen gebedshuizen. Het zijn centra die om verschillende redenen door duizenden worden bezocht. Wie komen naar de moskee? Wie werken er? Wat zijn de menselijke verhalen achter zo’n islamitisch centrum?

De moslima. Ook zij heeft een eigen verhaal. Wij nodigen dan ook alle vrouwen uit om een dagje met ons mee te gaan. Ervaar zelf dat zij een onafhankelijke dame is met ambities, dromen en idealen. Zij is niet heel anders dan iedere andere vrouw. En hoe beter leer je haar kennen, dan door een hele dag met haar op te trekken?

Het verhaal, daar gaat het om bij de moskeetour. Ervaar het. Voel het. Wees er onderdeel van.